Home > Ιστορία του Μακεδ. ζητήματος > Το Μακεδονικό ζήτημα – Οι συνθήκες και η απαρχή του – Μέρος Α’

Το Μακεδονικό ζήτημα – Οι συνθήκες και η απαρχή του – Μέρος Α’

* * * * * * *

Σημείωση: Η περιγραφή βασίζεται στο εξαιρετικό βιβλίο του Κώστα Γκριτζώνα “Mακεδονία και Σκοπιανή απειλή” που θα το βρείτε να κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σταμούλη σε αυτό εδώ το link!

Σημείωση: Δεύτερη περιγραφή προστέθηκε για το ίδιο θέμα (πρώτο μέρος) την οποία μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: Σύντομη περιγραφή του Μακεδονικού – Φάση πρώτη, 1853/6 – 1918

* * * * * * *

Για τον περισσότερο κόσμο το Μακεδονικό ζήτημα έχει ηλικία μόλις 2-3 δεκαετίες ή ίσως λίγο περισσότερο. Στην πραγματικότητα όμως, όσο απίστευτο και αν φαίνεται, ξεκίνησε πριν από έναν ολόκληρο αιώνα! Και για να ακριβολογούμε πριν από 136 ολόκληρα χρόνια! Πώς όμως ξεκίνησε;

Όλα ξεκίνησαν με τις εθνικές βλέψεις της Ρωσσίας, ενός Σλαβικού έθνους, που επιθυμούσε η Σλαβική φυλή να είναι ο υπέρτατος κυρίαρχος όλης της Χερσονήσου του Αίμου, δηλαδή των σημερινών Βαλκανίων*1. Αυτές οι βλέψεις της, την οδήγησαν τελικά σε πόλεμο κατά της Τουρκίας το 1877. Η Τουρκία έχασε τον πόλεμο και αναγκάστηκε να υπογράψη συνθήκη ειρήνης μόλις ένα χρόνο αργότερα, το 1878, σε ένα μικρό χωριό δυτικά της Κωσταντινούπολης τον Άγιο Στέφανο.

Χάρη σε αυτήν την συνθήκη η Ρωσσία βρήκε ευκαιρία να ζητήσει εδάφη της Τουρκίας που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της, δηλ., εδάφη που θα υποστήριζαν την ανάπτυξη του εμπορίου της στο Αιγαίο. Τα εδάφη αυτά όμως στην πραγματικότητα ήσαν Ελληνικά αφού τα είχαν κατακτήσει οι Τούρκοι με σφαγές και μάχες από τους Έλληνες κατά τα 400 προηγούμενα χρόνια της σκλαβιάς μετά την πτώση της Κωσταντινούπολης (1453 μ.Χ). Ποιο συγκεκριμένα η Ρωσσία ήθελε την Καστοριά, την Καβάλα (η οποία έχει λιμάνι), και τις Σέρρες (χωρίς όμως την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική) καθώς και μέρος της Θράκης. Μη έχοντας άλλη επιλογή η Τουρκία έδωσε στην Ρωσσία ότι εκείνη επιθυμούσε. Όταν η Ρωσσία πήρε τελικά αυτά τα εδάφη, έφτιαξε την μεγάλη Σλαβική χώρα που επιθυμούσε με αρχηγό την Βουλγαρία.

Αυτό όμως δυσαρέστησε τις υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις, όπως την Αγγλία και την Αυστροουγγαρία, οι οποίες δεν ανεχόντουσαν ούτε την ύπαρξη μιας τόσο μεγάλης ξένης δύναμης, ούτε την ιδέα ότι έχασαν την ευκαιρία του να έχουν πρόσβαση στο Αιγαίο χωρίς τον βραχνά της Ρωσσίας. Γι’αυτό διαμαρτυρήθηκαν εντόνως στην Ρωσσία, αναγκάζοντας την να ακυρώσει την συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και να συγκαλέσει νέο συνέδριο στο Βερολίνο, στο οποίο υπογράφτηκε μια νέα συνθήκη, η γνωστή ως “Συνθηκη του Βερολίνου”. Δυστυχώς μεταξύ των καινούργιων όρων που υπογράφτηκαν σε αυτήν την νέα συνθήκη, υπήρξε και ένας που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο Μακεδονικό ζήτημα. Ο εξής: “η Αυστροουγγαρία θα είχε το δικαίωμα να διοικεί την Βοσνία και την Ερζεγοβίνη”.

Μια άσχετη μέχρι στιγμής χώρα, η Σερβἰα, έχοντας σκοπό να αναπτύξει το δικό της εμπόριο στην θάλασσα της Αδριατικής, σκόπευε να γίνει σύμμαχος με την Βοσνία και την Ερζεγοβίνη και εν συνεχεία με το Μαυροβούνιο το οποίο έβλεπε θάλασσα προς την επίτευξη τους στόχου της. Τώρα όμως που μπήκαν τρίτοι στην μέση και η Αυστροουγγαρία ήταν υπεύθυνη για αυτές τις δύο χώρες, έπρεπε η  Σερβία να βρει άλλο δρόμο για το εμπόριο της. Η Αυστροουγγαρία επειδή βέβαια δεν ήθελε να έχει προβλήματα με τους Σέρβους, συμφώνησε να την βοηθήσει να κατάκτησει τον μοναδικό δρόμο που απέμενε: την Μακεδονική γη που είχε απομείνει στους Έλληνες μετά της προηγούμενες -και αυθαίρετες φυσικά- συνθήκες. Στις 28 Ιουλίου του 1881 υπέγραψαν μια μυστική συμφωνία μεταξύ τους, (η οποία ανανεώθηκε το 1889) που έλεγε ότι η Αυστροουγγαρία θα έκανε ότι μπορούσε για να εξασφαλίσει τα εδάφη της Ελλάδας στους Σέρβους μέχρι την Θεσσαλονίκη, δηλαδή το Αιγαίο. Έτσι άρχισαν οι βλέψεις των Σέρβων*2 προς την Μακεδονία.
(συνεχίζεται)

* * * * * * *

*1 = The region takes its name from the Stara Planina (Old Mountain) mountain range in Bulgaria and partly in Serbia, commonly known as the Balkan Mountains, likely from the Turkish Balkan meaning “a chain of wooded mountains”.
http://en.wikipedia.org/wiki/Balkans#Etymology_and_evolving_meaning

*2 = Αν κοιτάξετε έναν σημερινό χάρτη θα δείτε ότι τα σύνορα της Σερβίας είναι πολύ μακρυά από αυτά της Ελλάδος άρα ίσως σας να φανεί παράξενο το γιατί ενοχλήθηκε η Σερβία για ξένα κόλλυβα. Η απάντηση όμως κρύβεται στο ότι τα όρια της Σερβίας τότε, ήταν διαφορετικά από ότι σήμερα. Τα σημερινά Σκόπια ήταν κομμάτι της Σερβίας τότε, γι’αυτό οι Σέρβοι ενοχλήθηκαν. Εδώ είναι ένας χάρτης του 1878 που δείχνει τα τότε σύνορα.

Τελευταία ανανέωση 22 Ιαν. 2017

  1. 01/10/2016 at 6:58 am

    Έγινε. Πάντως στείλε μου την διεύθυνσή σου. έχω μαζέψει διάφορα στοιχεία σε έναν φάκελλο, και ίσως κάποια από αυτά να σου χρησιμεύσουν.

    Like

    • 01/10/2016 at 6:07 pm

      Α, ευχαριστώ! Δεν το περίμενα. Στείλε ότι θες στο mac.ancestry[@]yahoo(.)com

      Like

  2. 21/09/2016 at 7:53 pm

    Πάντως το όνομα της Μακεδονίας έχει πουληθεί εδώ και πάνω από εξήντα χρόνια. Στις ελληνικές εγκυκλοπαίδειες του 1960 οι χάρτες αναφέρουν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία. Επίσης στους κατοίκους της Γιουγκοσλαβίας αναφέρονται εκτός των άλλων και Μακεδόνες. Όλα αυτά βρίσκονται στην λέξη Νοτιοσλαυία.

    Like

    • 30/09/2016 at 3:53 am

      Καλημέρα
      1) Επίσημα το όνομα της Μακεδονίας πουλήθηκε από τον Μητσοτάκη το 1993. Δες εδώ: Η πολιτική διάσταση του ζητήματος από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας (1991) και μετά. Τι μου λες για πριν από 60 χρόνια;

      2) Δεν με ενδιαφέρει αν πουλήθηκε το 1993 ή πριν 60 χρόνια. Η Μακεδονία ήταν και είναι ελληνική. Θα ιδρώσουν πολύ μέχρι να καταφέρουν να την πάρουν υπό την κατοχή τους.

      3) Είναι γνωστό πως στην γεωγραφική περιοχή που ονομάζεται “Μακεδονία” υπάρχουν σήμερα πολλών ειδών λαοί (Αλβανοί, βούλγαροι, κ.τ.λ). Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι Σκοπιανοί έχουν δικαίωμα να μας κλέβουν. Θα μπορούσαν να βρουν ένα κάρο ονόματα να ονομάσουν την χώρα τους. Γιατί δεν το κάνουν; Γιατί πολύ απλά έχουν συμφέροντα. Δεν μιλάμε για το ιστορικό παρελθόν τους που θέλουν να το διαφυλάξουν για λόγους τιμής. Μιλάμε καθαρά για οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Και κανένας ηθικός άνθρωπος δεν θα διανοείτο να κλέψει τον συνάθρωπο του. Από την στιγμή που το διανοούνται μας δίνουν το δικαίωμα να αμυνθούμε. Και αυτό κάνουμε δεν πα να λένε οι όποιοι πουλημένοι έχουν αυτά τα βρωμερά συμφέροντα.

      4) Πες μου σε παρακαλώ: σε ποια εγκυκλοπαίδεια τα γράφει όλα αυτά που λες; Θέλω να ρίξω μια ματιά.

      ΥΓ: Σόρρυ που δεν απάντησα νωρίτερα αλλά δεν πρόσεξα το μήνυμα σου παρά μόνο όταν είχαν περάσει αρκετές μέρες.

      Like

      • 30/09/2016 at 7:05 am

        Δεν έχουν κανένα δικαίωμα αλλά θα το κάνουν! Και οι πολιτικοί μας, ακόμα και οι «δεξιοί, που υποτίθεται ότι είναι «πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια» θα το αποδεχθούν.
        Μπορείς να βρεις τι πληροφορίες σε οποιαδήποτε εγκυκλοπαίδεια. Αρκεί να ψάξεις την λέξη Νοτιοσλαυία. Έχω κρατήσει στοιχεία από τον Ελευθερουδάκη και τον Ήλιο.
        αν θες στείλε μου την διεύθυνσή σου εδώ mihkour{@}hotmail{.}com για να σου στείλω τις εικόνες.

        Like

        • 30/09/2016 at 9:09 pm

          Ο όποιος πουλημένος, ναι, θα το κάνει! Και από κει θα φανεί αν είναι πουλημένος ή όχι. Απλά σε ότι αφορά εμένα δεν παραιτούμαι ο κόσμος να χαλάσει. Μπορεί το blog να έχει και άλλα θέματα μέσα αυτήν την εποχή, (που όμως φροντίζω να έχουν μια, έστω έμμεση, σχέση) όμως μέσα στους διάφορους λόγους που βάζω και αυτά τα άλλα θέματα είναι και ο εξής: μαζεύω και γράφω πληροφορίες για το όλο Μακεδονικό ζήτημα και αυτό παίρνει χρόνο. Μου λέει κάποιος σκοπιανός για παράδειγμα πως ο Κοραής έλεγε το ότι οι Έλληνες θέλουν να κλέψουν την Μακεδονία από τους “Μακεδόνες”. Μα άνθρωπε μου, θέλω να του πω μέσα σε όλα όταν τελικά μαζέψω όσες πληροφορίες θέλω για το άρθρο μου, ο Κοραής ακόμα και αν ήθελε να το πει αυτό δεν θα μπορούσε αφού το όλο θέμα ξεκίνησε εξ αιτίας της Ρωσσίας που έχασε τον πόλεμο της Κριμαίας, (1853-56) και ο Κοραής πέθανε ΤΡΙΑΝΤΑ χρόνια νωρίτερα!! Πώς στο καλό είπε κάτι για το οποίο δεν είχε καν επίγνωση;
          Θέλει δηλαδή ΤΟΣΗ φιλοσοφία ώστε να καταλαβαίνει κανείς πως 2+2=4;; Ή εγώ είμαι ο φιλόσοφος του αιώνα και καταλαβαίνω ανωτέρου επιπέδου φιλοσοφίες; Πίστεψε με, έχω ακούσει πράματα και θάματα από αυτούς. Και ειλικρινά σου λέω υπάρχουν στιγμές που πιο πολύ με τσαντίζει το θράσος και η ξεροκεφαλιά τους από το να αποδείξω το δικό μου δίκιο. Λογικό δεν είναι λοιπόν να θέλω να βρω και εγώ στοιχεία μπας και του αποδείξω την γκάφα του; Όχι ότι θα τα καταφέρω βέβαια (άντε να βάλεις μυαλό σε φανατικούς) αλλά τουλάχιστον οι άλλοι που δεν είναι φανατικοί θα το καταλάβουν… Ε, τι στο καλό…?!!?

          Αλλά τέλος πάντων, μην σε πρίζω με τα δικά μου. Απλά ήθελα να πω πως το blog μου είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι.

          Ευχαριστώ για το σχόλιο :)

          ΥΓ: Ευχαριστώ και για τις πληροφορίες περί Νοτιοσλαυίας καθώς και για τον κόπο που θα έκανες με τις εγκυκλοπαίδειες. Ευτυχώς όμως είμαι από τους λίγους τυχερούς που έχω κρατήσει όλες τις παλιές καλές εγκυκλοπαίδειες.

          ΥΓ: Μια φιλική συμβουλή. Ποτέ μην γράφεις το email σου έτσι “σκέτο” χωρίς να το καμουφλάρεις κάπως. Αν δεν το καμουφλάρεις θα γεμίσεις σπαμ email από τα διάφορα bot προγραμματάκια που ψαχουλεύουν τις ιστοσελίδες για διευθύνσεις email και που όταν τις βρίσκουν τις αποθηκεύουν σε μια βάση δεδομένων (database) ώστε να χρησιμοποιηθούν μετά στέλνοντας σπαμ. Πάντα κάτι να προσθέτεις ώστε να το κρύβεις. Εγώ π.χ στο μεταμφίεσα προσθέτοντας αγκύλες. Μπορείς να προσθέσεις ότι θες, π.χ παρενθέσεις ή παύλες, κ.τ.λ… (απλά εμένα μου αρέσουν οι αγκύλες και συνήθως βάζω αυτές όταν δίνω σε άλλους αυτήν την συμβουλή)

          Like

  3. 18/01/2013 at 3:52 pm

    Διορθώθηκε. Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση… Ούτε και εγώ ξέρω πόσες φορές είχα διαβάσει το κείμενο πριν το ανεβάσω αλλά αυτό ούτε που το είδα!!!

    Like

  4. 18/01/2013 at 12:46 pm

    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ενημερωτικό το κείμενο γύρο απο το Μακεδονικό ζήτημα. Μόνο που υπάρχει ένα τυπογραφικό λάθος. Η συνθήκη Αγ. Στεφάνου υπογράφτηκε το 1878 και όχι το 1978 όπως αναφέρεται στο κέιμενο.

    Like

  1. No trackbacks yet.

Leave a comment