Η Βιβλιοθήκη του Κέλσου

Σχόλιο MacedonianAncestry: Θέλω να βάλω ένα άρθρο το οποίο μιλάει -μέσα σ’ όλα- και για την βιβλιοθήκη του Κέλσου… σκέφτηκα λοιπόν πρώτα να πω μερικές πληροφορίες γι’ αυτήν, πριν βάλω το άρθρο για να καταλάβετε καλύτερα.

Σχόλιο 2: Όποιος γράφει την “Έφεσσο” με ένα “σ” κάνει λάθος… το σωστό είναι με 2. Και έτσι αναγράφεται και στα tags

Update: Δυστυχώς λόγο προβλήματος του browser ο οποιος κράσαρε, το url χάθηκε (ήμουν σε private mode) και έτσι δεν θα μπορέσω να βάλω τελικά το άρθρο που ήθελα… κρίμα… :(

Η Βιβλιοθήκη του Κέλσου είναι αρχαίο μνημείο στην Έφεσο.
~ Απόσπασμα από την Wikipedia ~
Βιβλιοθήκη του Κέλσου Βιβλιοθήκη του Κέλσου Βιβλιοθήκη του Κέλσου

Η βιβλιοθήκη κτίστηκε μεταξύ 114 και 125 (μ.Χ.) από τον Τιβέριο Ιούλιο Ακίλα Πολεμαιάνο προς τιμή του πατέρα του, Τιβέριου Ιούλιου Κέλσου Πολεμαιάνου, γερουσιαστή της Ρώμης. Κάτω από τα θεμέλια της βιβλιοθήκης βρίσκεται ο τάφος με την μαρμάρινη σαρκοφάγο του Κέλσου.

Η αποπεράτωση της οικοδομής έγινε από τους κληρονόμους του Ακίλα και υπό την εποπτεία του εύπορου πολίτη της Εφέσου Τιβέριου Κλαύδιου Αριστίωνα. Στους χώρους της βιβλιοθήκης στεγάστηκαν δώδεκα χιλιάδες τόμοι βιβλίων στη συνηθισμένη κυλινδρική βιβλιοδεσία. Τα έξοδα διατήρησης της βιβλιοθήκης ανατέθηκαν στο κοινό.

Στον τρίτο αιώνα έγινε σεισμός, κατά τον οποίο έπιασε φωτιά και το εσωτερικό της βιβλιοθήκης καταστράφηκε. Έκτοτε δεν ξαναλειτούργησε. Το 1905/1906 τα ερείπια καθαρίστηκαν, ενώ στην δεκαετία του 1970 ακολούθησε η αναστήλωση της πρόσοψης. Σήμερα η βιβλιοθήκη του Κέλσου συγκαταλέγεται στα πιο ξακουστά αρχαία μνημεία της Τουρκίας. Η εικόνα της είναι τυπωμένη στο χαρτονόμισμα των 20 λιρών.

Πηγές:
1) Wikipedia – Βιβλιοθήκη του Κέλσου
2) Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: