Home > Νέα από διάφορες σελίδες > Κόκκινος Ουρανός: “Η ιστορία σας ήταν πάντα έμπνευση για εμάς”. Συνέντευξη με το πολωνικό συγκρότημα Irydion

Κόκκινος Ουρανός: “Η ιστορία σας ήταν πάντα έμπνευση για εμάς”. Συνέντευξη με το πολωνικό συγκρότημα Irydion

26/04/2016

“Η ιστορία σας ήταν πάντα έμπνευση για εμάς”. Συνέντευξη με το πολωνικό συγκρότημα Irydion

Οι Irydion κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι διόλου γνωστοί στην Ελλάδα. Παρόλο που το όνομά τους είναι ελληνικό. Στην Πολωνία όμως μετά από 18 έτη συνεχούς παρουσίας είναι τόσο γνωστοί ώστε να κλείνουν κάθε χρόνο με μία μουσική συναυλία την πορεία για την Ημέρα της Πολωνίας.

– Η ονομασία του ονόματος σας είναι ελληνική. Γενικά χρησιμοποιείτε ελληνικές λέξεις και σύμβολα. Πείτε μας λίγα λόγια γι ’αυτές τις επιλογές σας.

– Το όνομα του σχήματος προέρχεται από το παλιό ομώνυμο ρομαντικό δράμα του Ζίγκμουντ Κρασίνσκι. Πρόκειται για την ιστορία ενός Έλληνα, του Ιρυδίωνα, ο οποίος στη μάχη του ενάντια στους Ρωμαίους κατακτητές θυσιάζει τα πάντα και τους πάντες γύρω του. Αυτή είναι η τραγικότητα του ήρωα ο οποίος πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Κι εδώ γεννιέται το ερώτημα: ο σκοπός πάντα αγιάζει τα μέσα; Στο δράμα, ο Ιρυδίωνας μάχεται ασταμάτητα, χάνει όλα όσα αγαπάει και στην τελική του μάχη με τη Θεία Πρόνοια, καταλήγει στην Πολωνία όπου μαθαίνει την πραγματική έννοια της λέξης πατριωτισμός. Είναι μια αλληγορική ιστορία μιας εκ των μεγαλύτερων εξεγέρσεων της Πολωνίας, το Νοέμβριο του 1830, ενάντια στη Ρωσία. Εξέγερση η οποία δεν ήταν η πρώτη ούτε η τελευταία. Γενικά είμαστε γοητευμένοι με την ελληνική τέχνη και πάντα έχουμε μεγάλο σεβασμό απέναντι στα αδέρφια μας στην Ελλάδα και τον πολιτισμό τους. Αυτή είναι η βάση όλου του πολιτισμού μας κι από αυτήν διδασκόμαστε μέχρι και σήμερα. Η ελληνική μυθολογία, η φιλοσοφία και η ιστορία όλης της Ελλάδος είναι για μας μεγάλη έμπνευση και αυτό δεν είναι τυχαίο – κάθε παιδί στην Πολωνία τα διδάσκεται στο σχολείο. Αυτό μας κάνει να λυπούμαστε ακόμα περισσότερο βλέποντας ότι οι Έλληνες έγιναν θύματα των banksters της ΕΕ. Είναι μια προειδοποίηση όμως για μας: αφού ένας υπερήφανος λαός όπως οι Έλληνες στη σημερινή εποχή δεν μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί από την πολιτικο-οικονομική ληστεία των μεγιστάνων της ΕΕ, τότε κάθε Ευρωπαϊκός λαός κινδυνεύει να γίνει μαριονέτα της παγκόσμιας πλουτοκρατίας.

– Πώς και πότε ξεκινήσατε ως σχήμα;

– Κάνοντας πρόσφατα μια ανασκόπηση, ανακαλύψαμε ότι το συγκρότημα μας ενηλικιώθηκε! Πριν 18 χρόνια μαζί με τον Kedzior (τραγουδιστή του σχήματος), αφιερώσαμε αμέτρητες ώρες σε πρόβες και συναυλίες κατά τις οποίες κάναμε ό,τι κάνουμε σε όλη μας την καριέρα: θυμίζουμε στους Πολωνούς ότι είναι Πολωνοί κι έχουν δικαίωμα να είναι υπερήφανοι γι’ αυτό και να ασκούν αυτό το δικαίωμα. Άσχετα αν παίζουμε όπως παλιά σε κοινό μερικών δεκάδων ανθρώπων ή όπως τώρα σε κοινό εκατό χιλιάδων, το μήνυμα προς τον κόσμο είναι πάντα το ίδιο. 

Συνεχίζεται: Κόκκινος Ουρανός

%d bloggers like this: