Τα ραντάρ αντι-πυροβολικού αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του σύγχρονου δικτύου παροχής πυρών υποστηρίξεως. Ο ρόλος τους είναι ο έγκαιρος και ακριβής εντοπισμός της θέσεως των εχθρικών μέσων πυροβολικού και η διάθεση αυτών των πληροφοριών στις φίλιες δυνάμεις, οι οποίες προσβάλλουν το εχθρικό πυροβολικό και το εξουδετερώνουν.

AN/TPQ-36/-37 FIREFINDER

Το ΑΝ/TPQ-36 Firefinder, προϊόν συνεργασίας της γαλλικής Thales και της αμερικανικής Raytheon, είναι ένα κινητό ραντάρ αντι-πυροβολικού, το οποίο εντοπίζει αυτόματα, με ακρίβεια και ταχύτατα όλμους, πυροβόλα και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων μέσου βεληνεκούς.Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τέθηκε σε υπηρεσία τον Ιανουάριοτου 1985.Το σύστημα μπορεί να εντοπίσει, από την πρώτη βολή, μέσα πυροβολικού, τα οποία βάλλουν από διαφορετικές τοποθεσίες. Στη συνέχεια, τα στοιχεία διαβιβάζονται στα φίλια μέσα πυροβολικού, τα οποία με τη σειρά τους εκτελούν βολές για την εξουδετέρωση του εχθρικού πυροβολικού.

Η ταχύτητα του AN/TPQ-36 Firefinder στις διαδικασίες ανίχνευσης και εντοπισμού επιτρέπει στο σύστημα να εντοπίζει την εχθρική μονάδα…