Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΣ αναφορικά με την πλούσια ιστορία τις σημερινές επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και τις προοπτικές μετεξέλιξης της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Προσωπικό της Ταξιαρχίας παρουσίασε το σήμερα αλλά και το αύριο των Δυνάμεων Πεζοναυτών όπως επιδιώκεται να μετεξελιχτεί μέχρι το 2050.

Κέντρο βάρους αποτελεί ο Πεζοναύτης ο οποίος είναι ένας άρτια εκπαιδευμένος μαχητής με επίπεδο και πειθαρχία σύμφωνα με τα πρότυπα Ειδικών Δυνάμεων, οποίος είναι σε θέση να εκτελέσει ευρεία γκάμα επιχειρήσεων τόσο στο πλαίσιο συμβατικών αμφίβιων επιχειρήσεων, όσο και σε εξειδικευμένα αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό το μοντέλο της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών έχει μετατοπιστεί (μετά τη μείωση της στρατιωτικής θητείας) προς επαγγελματικά πρότυπα και επανδρώνεται κυρίως από στελέχη, τα οποία εκπαιδεύονται σταδιακά σε όλο το φάσμα ειδικών εκπαιδεύσεων.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται αεραποβάσεις σε συνεργασία με ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, ρίψη λέμβων με τη μέθοδο Helo Casting από Chinook, καταρρίχιση με Fast Rope, υποβρύχια…